Nu este cunoscut numarul tipurilor de chei existente la ora actuala in lume si aceasta din cauza faptului ca fiecare producator de chei creeaza profile variate pentru acelasi tip de cheie pentru a o perso-naliza in vederea cresterii gradului de siguranta.
Cheia este obiectul care armeaza sau dezar-meaza un dispozitiv de securizare.
In functie de cum este conceput acest dispozitiv la el se adauga "bariere" in diverse forme care creeaza profilul dispo-zitivului de unde si cheia specifica ce se va potrivi la el.
Despre chei
Cheia cea mai veche...
... descoperita pana acuma, in ruinele vechii cetati asiriene Ninive, este datata principial cu anul 612 iH data la care orasul a cunoscut sfar-situl existentei sale in urma unui asediu devas-tator urmat de ruinarea sa de catre invadatori.
Foarte putine chei au rezistat trecerii timpului si aceasta pentru ca in imensa lor majoritate au fost realizate din lemn sau fier, materiale asu-pra carora natura si-a pus amprenta in mod decisiv. Cheile sau incu-ietorile realizate din bronz au rezistat dar sunt in numar foarte mic si de multe ori, datorita artei cu care au fost facute si peste timp, datorita valorii lor arheologice, ele au fost motivul unor falsificari, multe dintre "replici" fiind prezente in diverse colectii particulare.
Incuietoare din Katmandou
Sculptura de pe frontispiciul unei case romane care ilustreaza doi mestesugari in fauritul incuietorilor ne semnaleaza peste timp ca acolo ar fi putut fi un atelier
Foarte mult timp, lemnul a constituit un material raspandit pentru producerea incuietorilor fiind mai usor prelucrabil dar, avand doua mari dezavantaje: putea fi spart sau ars.
Un model de incuietoare dn lemn din perioada Imperiului Roman.
specializat ceea ce ar demonstra seriozitatea acestei preocupari cunoscut fiind faptul ca cei instariti umblau cu cheile bagate pe degete ca pe niste inele, semn al unei stari sociale crescute prin urmare si a unei nevoi de a securiza anumite bunuri sau valori.
Recuperata de pe nava suedeza VASA scufundata in 1628, incuietoarea cu trei discuri a unei lazi din lemn atesta faptul ca mestesugarii din acest domeniu au continuat sa aiba cereri si ca atare preocuparea lor n a inventa metode inedite de inchidere/deschidere a dus la creearea unor noi modele de zavoare si implicit de chei corespunzatoare lor.
In anul 1778, Robert Barron inventeaza incuie-toarea cu parghie si pivot mobil. Parghia ce avea rol de cheie avea o fanta/taietura aplicata
intr-un anumit loc al parghiei accesand astfel bolturile de inchidere ridicandu-le pana la o anume inaltime si astfel se debloca mecanismul. Dincolo de aceasta inaltime, bolturile nu mai erau actionate si zavorul ramanea incuiat.
Dupa numai 40 de ani, in anul 1818, Jeremiah Chubb imbuna-tateste modelul lui Barron si aceasta, datorita unei spargeri efectuate pe santierul naval de la Portsmouth care a determinat Guvernul Britanic sa initieze un concurs cu premiu pentru cel care va realiza o incuietoare care sa nu se poata descuia decat cu cheia sa.
Chubb pune la punct Incuietoara cu Detectie care in afara de faptul ca se putea deschide doar cu cheia sa putea indica si daca mecanismul a fost accesat cu o cheie straina - cu alte cuvinte, daca au fost si tentative de deschidere frauduloasa - rezultatul fiind resetarea parghiilor.
Diagrama Incuietorii realizate de J. Chubb.
Jeremiah Chubb a fost recompensat cu suma de 100 de lire sterline - o suma foarte mare in acea perioada! - dupa ce mecanismul sau a fost testat si a rezistat timp de 3 luni de zile eforturilor unui antrenat spargator de incuietori.
Ulterior, impreuna cu fratele sau Charles, Jeremiah Chubb imbuna-tateste mecanismul incuietorii sporind numarul de parghii de la 4 la 6 si multe alte patente de invetie dezvoltate.
Din China inceputului secolului XX, din provincia Yunnan, ne parvine peste timp o adevarata "bijuterie" in materie de incuietori, lacate si chei aferente.